Lidt historie

FanenEskebjerg Forsamlingshus er ifølge BBR opført i 1889 og til-/ombygget i 1942. Arkitekt og entreprenør var Andreas Bendtsen, Vallekilde.
Byggesummen blev skaffet ved lån på 3000 kr. i Bondestandens Sparekasse. Restbeløbet blev tilvejebragt ved tegning af 80 aktier. Gårdmænd betalte 75 kr., husmænd, ungkarle og kvinder betalte 25 kr.
Husets motto taget fra C. Hostrups sang: Vi fik ej under tidernes tryk, linierne ”Øjet opladt, hånden øvet, tankens flugt over støvet” ses stadig over indgangspartiet.

Forsamlingshuset: En gammel bygning, opført i træ, udvidet gennem årene. Spiritusbevilling var der ikke dengang.
Der kunne søges ved en særlig lejlighed og kun for én dag. Ved baller og lignende kunne der kun købes kaffe og sodavand, og vel også lyst øl?
Lidt sprut skulle der også til dengang. En lille flaske skjult i inderlommen, eller ude under en busk.

Under foreningsballerne hændte det ikke så sjældent at karlene fra Algistrup dukkede op, og var der også karle fra en af de store gårde, så skulle der være slagsmål.
Værten i forsamlingshuset hed Hans Jensen, hans kone som stod i køkkenet, hed Elisabeth. De boede på den anden side af banen, Elisabeth havde også hjemme – fransk vask og strygning.
Sidst i 30-erne blev der startet en badmintonklub. Der var den nævnte Ernst Sørensen og bagersvend Jens Sørensen, der var hovedmændene for starten.. Jens Sørensen havde været sjællandsmester.
Sign. M. Hass

Kilde: Bjergsted Kommune, tillæg til bevarende lokalplan for Eskebjerg 1997

Forsamlingshuset blev ombygget i 1943. Læs om det her.

[print_link]